4 Boyutlu Ultrason

4 Boyutlu Ultrason

4 Boyutlu Ultrason anne karnındaki bebeği daha doğmadan görmeyi sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Yeni teknolojik cihazlar ve yazılımlar ile 4 Boyutlu Ultrason hem anne hem de baba için paha biçilmez bir deneyim olmaktadır.

4 Boyutlu ultrason teknolojisi ile çiftler bebeklerini görebilmek için artık 9 ay beklemek zorunda değildir. Artık doğumda yaşanan bu heyecanı 4 Boyutlu Ultrason ile daha erken hissedebilirsiniz.

4 Boyutlu Ultrason nedir?

4 Boyutlu Ultrason için yüksek teknoloji özel ultrason cihazları, gerekli yazılımlar ve özel problara ihtiyaç duyulur. 4 boyutlu ultrason ile bebeğin hareket halindeki canlı görüntülerini elde etmek mümkündür. Bu görüntüler yüksek çözünürlüklü olup elde edilen videoların saniyedeki görüntü hızı fazladır. Bu da akıcı bir görüntü ortaya koymaktadır.

4 Boyutlu Ultrasonda beyin, kalp, böbrek ve barsak gibi iç organlar görülemez. 4 Boyutlu Ultrason bebeği dışardan gösteren ve yüzey organlarını ayırt etmeyi sağlayan bir teknolojidir. Bebeğin iç organları 2 boyutlu ultrason ile görülüp değerlendirilir. Fakat 4 boyutlu özelliği olan ultrason cihazları aynı zamanda yüksek kalitede 2 boyutlu görüntüleme özelliğine de sahiptir. Bu nedenle önce 2 boyutlu ultrason ile detaylı olarak fetus değerlendirilip sonrasında uygun pozisyonlarda 4 boyut görüntüsü alınır.

4 Boyutlu Ultrason nasıl yapılır?

4 Boyutlu Ultrason için gebenin özel bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. 4 Boyutlu Ultrason diğer ultrason prosedürlerine benzer şekilde yapılır. Gebe muayene masasına sırt üstü uzanır. Ultra ses dalgalarının cilde ulaşmasını kolaylaştırmak için deri üzerine özel bir jel sürülür.

4 Boyutlu Ultrason ile iyi görüntü alabilmek için bebeğin yüzünün ultrason probuna doğru dönük olması gerekir. Ayrıca görmek istediğimiz alanın etrafında yeterli miktarda amniyon sıvısı bulunması lazımdır.

4 Boyutlu Ultrason yaparken amniyon sıvısının az olduğu durumlarda iyi görüntü almak zorlaşır. Bebeğin eşinin rahmin ön duvarında olduğu durumlarda görüntü almak daha zordur.

Bebekle ultrason probu arasındaki uzaklık ve doku kalınlığı arttıkça iyi görüntü almak zorlaşır. Plasentanın önde olması, annenin kilolu olması ultrason probu ile bebek arasındaki mesafeyi artırır.

4 Boyutlu Ultrasonda bebek nasıl görünür?

Gebelik ultrasonu ile yapılan ölçümler sonucu hamilelik haftası ve bebeğin ağırlığı tahmin edilebilir. Ultrason bebeğin gelişim durumunu kontrol etmede kolay ulaşılabilen güvenli bir görüntüleme yöntemidir. Yapılması için herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Acil durumlarda bebeği kolaylıkla değerlendirmek mümkündür. Amniyon sıvısının miktarını saptamada oldukça kullanışlıdır. Bu yüzden günlük pratikte sık kullanılan bir görüntüleme aracıdır.

4 Boyutlu Ultrason annenin karnındaki bebeği izlemesine olanak tanır. Bu şekilde annenin bebeğin gülümsemesini, esnemesini, parmak emmesini, el ve bacak hareketlerini görmesi duygusal bir bağ oluşturur.

Annenin bebeğini kontroller sırasında ultrason ile görmesi gebelik sürecini psikolojik olarak daha rahay ve mutlu bir şekilde geçirmesini sağlar.

İstanbul’da 4 Boyutlu Ultrason ile nelere bakılır?

Gebeler için 2 boyutlu siyah, beyaz ve gri tonlamalı görüntüler anlaşılmazdır. 2 boyutlu bu görüntülere bakmak çiftler için karmaşıktır. Oysa 4 Boyutlu Ultrason görüntüleri ile bebeğin yüzünü, el ve ayaklarını daha iyi görüp anlayabilirler. Bu teknoloji ile bebeğin anne karnında neler yaptığını izleyebilirler. Hatta bebeğin belli bir anda esnemesi ve gülümsemesi çok rahat bir şekilde görülebilmektedir.

Esneme, gülme, parmak emme, el ve ayak hareketleri 4 Boyutlu ultrason ile çok güzel bir şekilde görülebilmektedir. İstanbul’da 4 Boyutlu Ultrason iki boyutlu görüntüleme ile algılanması biraz daha güç olan anomalilerin saptanmasında kullanılabilir. Yüz anomalileri, el, ayak ve omurga anomalileri 4 boyutlu ultrason ile daha iyi görülebilmektedir. Ayrıca bebeğin cinsiyeti, yarık damak ve dudak, el ve ayak parmaklarının sayısı değerlendirilebilir.

4 Boyutlu Ultrason özellikle çoklu gebeliklerin değerlendirilmesinde oldukça kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında rahim anomalilerinin değerlendirilmesi, bebek eşinin yerleşimine bakılması durumlarında da faydalıdır.

4 Boyutlu Ultrason özellikle omurgayı 3 boyutlu olarak değerlendirmeye olanak tanır. Bu da omurgada oluşan açılmalar (Spina Bifida) ve beyin omurilik sıvısı içeren keseciklerin (Ensefalosel) saptanması ve değerlendirilmesinde önem arz eder.

4 Boyutlu Ultrasonun en önemli faydalarından biri de bebeğin yüzünü karşıdan görmeye imkan sunmasıdır. Bu da Down Sendromu gibi farklı yüz bulgularının olduğu kromozomal hastalıkların değerlendirilmesine olanak tanır. Yarık damak ve yarık dudak 4 Boyutlu Ultrason ile daha iyi değerlendirilebilmektedir.

Bebeğin karın içi organları bazen karın ön duvarından fıtık şeklinde dışarı çıkar. Bu tipten anormalliklerin 4 boyutlu olarak tespit edilmesi daha kolay olabilmektedir.

Doğumsal anomalilerin önceden saptanması ve görüntülenmesi tedavi planının erkenden hazırlanmasında önemlidir. Bu şekilde doğum sonrasında ihtiyaç duyulabilecek birtakım ameliyatlara daha hazırlıklı olunur.